Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb mleczny

Chleb mleczny

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 534

Dodano:

Odsłon: 16633

Puszysty, mleczny i z nutą masełka. Już widzę go z domową konfiturą :) Może być również pieczony w formie chałki :) Nadaje się idealnie :)

Składniki

  • 3 szklanki (400 g) mąki pszennej
  • 3/4 szklanki (100 g) mąki pełnoziarnistej
  • 25 g drożdży
  • 1,5 szklanki (320 ml) letniego mleka
  • 30 g roztopionego masła
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W kubeczku rozcieramy drożdże z łyżeczką cukru - odstawiamy. Drożdże zamienią się w płynną konsystencję.

    W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy aby przestygło

    Podgrzewamy mleko i odstawiamy

  2. Do miski wsypujemy mąkę i robimy dołek. Przelewamy drożdże, przysypujemy je mąką. Dodajemy łyżeczkę soli, mleko i masło. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wyrabiamy do czasu aż samo zacznie odchodzić od ręki, będzie elastyczne. Mi zajęło to około 5 min. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość (60 min.).

    Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto. Następnie przekładamy do foremki wysmarowanej masłem i osypanej mąką. Chleb nacinamy wzdłuż nożem. Odstawiamy do podrośnięcia. Smarujemy jajkiem rozmąconym łyżką mleka lub samą wodą. Pieczemy przez 25 min w 210'C. Wyciągamy na kratkę, studzimy i zajadamy. Smacznego.

    ---> wymiary foremki.
    długość 26 cm szerokość 12 cm wysokość 8 cm

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Ewus71 20 lipca 2014 Bardzo udany ten chleb a z masełkiem i dżemem kakao,to radość dla podniebienia
Chleb idealny
Gratuluję bloga bardzo ciekawy i kolorowy
Miło będzie tam zaglądać

9 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń