Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb z oliwkami

Chleb z oliwkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 6

Dodano:

Odsłon: 108

Chlebek z kuchni greckiej zwany ELIOPSOMO

Składniki

  • 42g świeżych drożdży
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • 800 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 200 g oliwek zielonych
  • o,5 łyżeczki pieprzu
  • 0,5 łyżki suszonego rozmarynu
  • 1 łyzka suszonego oregano
  • 1 cebula
  • 100g sera feta lub sera półtustego
3-4 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama
Chleb z oliwkami

Przygotowanie

  1. Rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie.

  2. Przesiej mąkę przez sito do miski i dodaj sól i cukier. Wymieszaj składniki.
    W środku masy zrób zagłębienie, wlej oliwę z oliwek i wodę z drożdżami.
    Ponownie wymieszaj.

  3. Wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się gładkie. Jeśli jest zbyt mokre, dodaj mąki, a jeśli jest za suche, dodaj nieco wody. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia ( najlepiej postaw w ciepłym miejscu).

  4. Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkuj je w kształt okręgu ( ma być większy niż średnica okrągłej blaszki-24 cm). Posyp pieprzem, ziołami, oliwkami, drobno pokrojoną cebulą, pokruszonym serem okręg o średnicy 18 cm, pozostałą cześć ciasta załóż do środka i zlep.

  5. Przygotuj papier do pieczenia, do okrągłej blaszki. Przyłóż papier do zlepionego chlebka i odwróć energicznie zlepieniem do spodu i włóż do blaszki. Pozostałymi oliwkami udekoruj wierzch chleba.

  6. Pozostaw chleb do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie piecz 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń