Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chlebek z kuchni greckiej zwany ELIOPSOMO
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1077
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 152
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1077
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 152
Składniki
Rozprowadź drożdże w ciepłej wodzie.
Przesiej mąkę przez sito do miski i dodaj sól i cukier. Wymieszaj składniki. W środku masy zrób zagłębienie, wlej oliwę z oliwek i wodę z drożdżami. Ponownie wymieszaj.
Wyrabiaj ciasto ręką, aż stanie się gładkie. Jeśli jest zbyt mokre, dodaj mąki, a jeśli jest za suche, dodaj nieco wody. Przykryj ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia ( najlepiej postaw w ciepłym miejscu).
Wyłóż ciasto na blat podsypany mąką i rozwałkuj je w kształt okręgu ( ma być większy niż średnica okrągłej blaszki-24 cm). Posyp pieprzem, ziołami, oliwkami, drobno pokrojoną cebulą, pokruszonym serem okręg o średnicy 18 cm, pozostałą cześć ciasta załóż do środka i zlep.
Przygotuj papier do pieczenia, do okrągłej blaszki. Przyłóż papier do zlepionego chlebka i odwróć energicznie zlepieniem do spodu i włóż do blaszki. Pozostałymi oliwkami udekoruj wierzch chleba.
Pozostaw chleb do wyrośnięcia na 25 minut. Po tym czasie piecz 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.