Do góry

Śniadania Przepis na:

Chlebek pełnoziarnisty

Chlebek pełnoziarnisty

Autor:

Przepisów i artykułów: 39 Ocena: 554

Dodano:

Odsłon: 3083

Pyszny i pachnący chlebek

Składniki

  • 500 kg mąki pełnoziarnistej
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży
  • 350 ml chłodnej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chlebek pełnoziarnisty

Przygotowanie

  1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Mąkę, sól oraz rozpuszczone drożdże łączymy i zagniatamy ciasto, aż do uzyskania jednolitej, luźnej konsystencji. Ciasto następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 15 min. Po 15 minutach formujemy bochenek chleba i umieszczamy w blaszce (26 cm x 12 cm) wcześniej posmarowanej margaryną i obsypaną mąką. Wyrobiony bochenek chleba posypujemy odrobiną mąki bądź innymi ulubionymi dodatkami (słonecznik, dynia itp.) następnie przykrywamy ściereczką i czekamy 60 min aż wyrośnie. Po tym czasie chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220'C i pieczemy przez ok. 30-35 min. Smacznego ! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń