Śniadania Przepis na:
Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 296
Dodano: 27.07.2010
Odsłon: 42700
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki mikserem(końcówki haki).Ciasto powinno być dosyć luźne i klejące.Przekładamy je do małej(18-20 cm) keksówki wysmarowanej olejem słonecznikowym i wysypanej otrębami lub mąką.Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc do lodówki.Jeżeli rano ciasto nie będzię wyrośnięte stawiamy je w ciepłe miejsce(latem na słońcu,zimą np na kaloryfer),żeby podwoiło objętość.Kiedy wyrośnie(NIE PIECZEMY NIEWYROŚNIĘTEGO CHLEBA!) smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy ziarnami(dynia,słonecznik,mak,sezam,siemię lniane,co lubimy)
Piekarnik rozgrzewamy do 240 st. C.Kiedy się nagrzeje wstawiamy chleb.Po 10 min. zmniejszamy temperaturę do 200-210 st. C i pieczemy jeszcze 30 min.
Przed pokrojeniem pozwólmy mu zupełnie wystygnąć,będzie JESZCZE;-) lepszy.
SMACZNEGO!
Przepis znalazłam na(w?) blogu LEŚNY ZAKĄTEK
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

Aneta17 07 lutego 2018Zgłoś do usunięcia
Rewelacyjny przepis..pierwszy raz piekłam chleb na zakwasie.Wyszedł boski :) :) Troszkę przepis zmodyfikowałam, zamiast zwykłej mąki dałam 150g owsianej i 200 pszennej typ 500..Następny będę piekła tylko z owsianej :)2 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 18 lutego 2011Zgłoś do usunięcia
jaki wymiar keksówki, bo muszę, muszę go zrobić, jest wspaniały, aha ile to jest 150g zakwasu, szklanka?8 Kto głosował? | Odpowiedz

ethela 29 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Częstuj się,jab. lubię karmić ludzi!Sama niekoniecznie jem-lubię robić:-)Tak że,jak mawiał mój dziadek-NIE KRĘPULCUJ SIĘ!;-DD2 Kto głosował? | Odpowiedz

ethela 29 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Bardzo proszę,częstuj się!Ja lubię karmić ludzi,sama niekoniecznie muszę jeść:-)Jak mawiał mój dziadek-Nie KRĘPULCUJ się,proszę bardzo!:-)))2 Kto głosował? | Odpowiedz

annawk 29 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
chleby na zakwasie są najlepsze na świecie, mogę kawałeczek ???2 Kto głosował? | Odpowiedz

anetalive 29 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
ale eXstra chleb ;) Pozdrawiam ;)2 Kto głosował? | Odpowiedz

irma 28 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Po prostu śliczny . Daje do ulubionych i kiedyś spróbuje go upiec. Nie robiłam jeszcze chleba na zakwasie,.Pozdrawiam.2 Kto głosował? | Odpowiedz

ethela 28 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Ja korzystałam z instrukcji zamieszczonej w blogu PRACOWNIA WYPIEKÓW.To naprawdę prosta sprawa,potrzeba tylko 4-5 dni.Mi wyszedł za pierwszym razem:-)Teraz to już 2letni MOCARZ-zakwas z czasem nabiera mocy.I ja uwielbiam chleby na zakwasie:-)Mają jeszcze jedną zaletę-dłużej zachowują świeżość.2 Kto głosował? | Odpowiedz

Mateusz15 28 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
Do Wioli: na blogu Moje Wypieki jest dokładna instrukcja (dzień po dniu), jak zrobić zakwas. Polecam również film na YouTube wpisz "zakwas" i włącz film pt: "Jak zrobić zakwas na chleb". Polecam!4 Kto głosował? | Odpowiedz

wiola1100 28 lipca 2010Zgłoś do usunięcia
mam pytanie a jak robisz ten zakwas chcę zrobić taki chlebek ale nigdy nie robiłam jeszcze zakwasu,pozrawiam2 Kto głosował? | Odpowiedz