Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wspaniały chleb pełnoziarnisty. Twoja rodzina będzie zachwycona tym niesamowitym zapachem w domu. Gwarantuję, ze wszyscy pokochają Twój chlebek. Sukces na 100 procent/
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118190
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8431
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2169
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1551
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 118190
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8431
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3119
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 2169
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1551
Składniki
Zrobić rozczyn z drożdży, kilku łyżek mąki i wody. Pozostawić do wyrośnięcia. Siemię lniane namoczyć w małej ilości ciepłej wody, ok. 10 min. Do mąki wsypać mak, otręby i słonecznik. Posolić. Gdy rozczyn urośnie, wlać go do mąki oraz namoczone siemię lniane. Uzupełnić ciepłą wodą i wyrabiać ciasto dość długo. Ciasto musi być elastyczne, czuć jak lekko rośnie w rękach podczas wyrabiania, nie klei się do dłoni. Niech nie będzie zbyt twarde. Najwygodniej jest wyrabiać na stolnicy obiema rękami. Po wyrobieniu odstawić w misce do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość jeszcze raz krótko przerobić, podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych margaryną i wysypanych otrębami. Powierzchnię chlebka wyrównać ręką zmoczoną w wodzie. Pozostawić do ponownego wyrośnięcia. Pozwól, niech rośnie długo, można blaszki wstawić do piekarnika na 30 st C. Uwaga! Po włączeniu pieca chlebek szybko się zapiecze i już nie urośnie więcej, więc należy pozwolić mu się uformować jeszcze przed pieczeniem. Pieczenie: ok. 50 min w temp. 230 st.(nie mniej!) na środkowej półeczce, grzanie z góry i z dołu, bez nawiewu! Pod koniec pieczenia temp. można zmniejszyć do 200 st. jeśli chlebek jest juz dobrze podrumieniony. Po upieczeniu od razu wyjąć z pieca i z blaszek(koniecznie, bo zawilgotnieje!)i ostudzić na ściereczce. Jeśli chcesz, żeby chlebek miał błyszczącą skórkę, to po włożeniu ciasta do blaszek posmaruj go mieszaniną wody z mąką ziemniaczaną. Smacznego! PS. W marketach można znaleźć miesznkę mąk pszennej i żytniej do własnego wyrobu chleba.