Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie puszyste,pyszne.Można dodać marmolady do środka:-)
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1904
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 1904
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3865
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3631
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 443
Składniki
Zagniatamy składniki na kruszonkę,rozcieramy ją i odstawiamy do lodówki.
Drożdże rozcieramy z 2 łyżkami cukru,dolewamy połowę lekko ciepłego mleka i odstawiamy,żeby drożdżeruszyły
Jajka ucieramy z cukrem i aromatem maślanym. Do przesianej mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn,utarte jajka,resztę mleka,stopione,przestygnięte masło i sól.Starannie wyrabiamy ciasto,ok. 15 min.W razie potrzeby podsypujemy mąką.Odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto podwoi objętość wykładamy je na blat stołu i formujemy bułeczki.Można włożyć do środka marmolady.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy,żeby wyrosły(m/w pół godz.).
Smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy 20-30 min. w temp. 200 st. C(do czasu,aż się ładnie zarumienią).
Smacznego:-)