Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 11
Dodano: 21.03.2009
Odsłon: 432
5-6 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Wstępne przygotowania:Szalotki obrać i pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Podsmażyć na nim szalotki, połowę pokrojonych ziemniaków oraz połowę podanej ilości groszku. Następnie podlać bulionem, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok. 15 minut.. Następnie całość zmiksować i przyprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną cukru. Wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
Wykonanie: Do zimnej zupy dodać jogurt. Groszek cukrowy przebrać. Ze strączków usunąć włókna, a następnie pokroić w romby. Pokrojone strączki połączyć z zielonym groszkiem, zblanszować przez 3 minuty w osolonej wrzącej wodzie i przelać zimną wodą. Pozostałe ziemniaki wrzucić na 5 minut do osolonego wrzątku i również przelać zimną wodą. Szczypiorek umyć i drobno pokroić.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)