Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pyszny tort. Słodko-kwaśny duet"
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 17
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 87
To orzeźwiająca i bardzo zdrowa sałatka, pełna soczystych owoców. Truskawki n...
Odsłon: 17
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 87
Składniki
Orzechy włoskie zalej wrzątkiem, po 5 min osącz je i posiekaj. Białą czekoladę połam na kawałeczki i wsyp je do metalowej miski. Ustaw ją nad garnkiem z wrzącą wodą i mieszając, stop czekoladę w kąpieli wodnej. Do miski przesyp lekko pokruszone płatki kukurydziane. Dodaj posiekane orzechy, wlej czekoladę i wszystko dokładnie wymieszaj. Masą wylep spód tortownicy. Wstaw ją do lodówki, by zastygła.
Po ok. 20 min spód posmaruj żurawiną i ponownie schowaj do lodówki. Żelatynę zalej 1/2 szkl. zimnej wody. Gdy napęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dosypując pod koniec cukier puder oraz zagęstniki. Połowę odłóż, a resztę włóż do rękawa cukierniczego z małą okrągłą końcówką.
Twaróg zmiksuj z cukrem oraz tartymi migdałami. Dodaj sok z limonki. Masę wymieszaj z odłożoną ubitą śmietaną oraz żelatyną. Masę wyłóż na spód w formie, tworząc kopułę. Schowaj do lodówki na ok. 2 godz. Po tym czasie torcik udekoruj maleńkimi rozetkami, wyciskając śmietanę z rękawa cukierniczego. Torcik wstaw do lodówki na ok. 30 min. Oprósz cynamonem.Źródło: Tina