Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
słodkie szaleństwo - drozdżówki z budyniem mmmm
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 599
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11166
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3940
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1362
Idealny na każdą okazję, bardzo łatwy do wykonania i ciekawy w smaku.
Odsłon: 599
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 11166
Proste nadzienie: mięso z rosołu, ser feta, czerwona fasola oraz ogóreczki, t...
Odsłon: 3940
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 1362
Składniki
Podgrzej delikatnie 1/2 szkl. mleka i rozpuść w nim drożdże dodając łyżkę cukru – zostaw zaczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy, jajka i żółtko, rozpuszczone letnie masło, szczyptę soli i zaczyn z drożdży. Wyrabiaj długo ciasto (ma odchodzić od ręki), nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj masę budyniową. Ugotuj budynie zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w trzech szklankach mleka. Po przestygnięciu dodałam do budyniu 2 łyżki masła i dokładnie zmiksowałam – powstała fajna masa.
Nasze ciasto już na pewno wyrosło, więc podziel je na dwie części. Weź jedną część, rozwałkuj ją na placek (mniej więcej 35x35 cm)ciasto powinno byc troszke grubsze jak na pierogi.
Nałóż na niego połowę masy budyniowej i zwijaj w roladkę. Pokrój ją na 2 centymetrowe plastry i wykładaj na posmarowaną tłuszczem blachę (wyjdą ci takie budyniowe ślimaczki).
Odczekaj chwilę, żeby ciasto znowu podrosło. Wkładamy je do nagrzanego do 180oC piekarnika na ok 20 minut (moje są w piekarniku już 25min). To samo robimy z drugą częścią ciasta :)