Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Bułeczki drożdżowe z budyniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 82

słodkie szaleństwo - drozdżówki z budyniem mmmm

Składniki

  • 1\2 kilo maki pszennej
  • 4 dag drożdży
  • 4 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 10 dag masla rozpuszczonego i schlodzonego
  • 1\2 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 budynie o smaku waniliowym
  • 3 szklanki mleka
  • tluszcz do posmarowania blachy
  • cukier puder
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Bułeczki drożdżowe z budyniem

Przygotowanie

  1. Podgrzej delikatnie 1/2 szkl. mleka i rozpuść w nim drożdże dodając łyżkę cukru – zostaw zaczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

    Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy, jajka i żółtko, rozpuszczone letnie masło, szczyptę soli i zaczyn z drożdży.

    Wyrabiaj długo ciasto (ma odchodzić od ręki), nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

  2. W tym czasie przygotuj masę budyniową. Ugotuj budynie zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w trzech szklankach mleka.

    Po przestygnięciu dodałam do budyniu 2 łyżki masła i dokładnie zmiksowałam – powstała fajna masa.

  3. Nasze ciasto już na pewno wyrosło, więc podziel je na dwie części.

    Weź jedną część, rozwałkuj ją na placek (mniej więcej 35x35 cm)ciasto powinno byc troszke grubsze jak na pierogi.


  4. Nałóż na niego połowę masy budyniowej i zwijaj w roladkę. Pokrój ją na 2 centymetrowe plastry i wykładaj na posmarowaną tłuszczem blachę (wyjdą ci takie budyniowe ślimaczki).

  5. Odczekaj chwilę, żeby ciasto znowu podrosło. Wkładamy je do nagrzanego do 180oC piekarnika na ok 20 minut (moje są w piekarniku już 25min).

    To samo robimy z drugą częścią ciasta :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń