Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
słodkie szaleństwo - drozdżówki z budyniem mmmm
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11178
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1350
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 11178
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1197
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11731
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 1350
Składniki
Podgrzej delikatnie 1/2 szkl. mleka i rozpuść w nim drożdże dodając łyżkę cukru – zostaw zaczyn w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier i cukier waniliowy, jajka i żółtko, rozpuszczone letnie masło, szczyptę soli i zaczyn z drożdży. Wyrabiaj długo ciasto (ma odchodzić od ręki), nakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj masę budyniową. Ugotuj budynie zgodnie z opisem na opakowaniu, ale w trzech szklankach mleka. Po przestygnięciu dodałam do budyniu 2 łyżki masła i dokładnie zmiksowałam – powstała fajna masa.
Nasze ciasto już na pewno wyrosło, więc podziel je na dwie części. Weź jedną część, rozwałkuj ją na placek (mniej więcej 35x35 cm)ciasto powinno byc troszke grubsze jak na pierogi.
Nałóż na niego połowę masy budyniowej i zwijaj w roladkę. Pokrój ją na 2 centymetrowe plastry i wykładaj na posmarowaną tłuszczem blachę (wyjdą ci takie budyniowe ślimaczki).
Odczekaj chwilę, żeby ciasto znowu podrosło. Wkładamy je do nagrzanego do 180oC piekarnika na ok 20 minut (moje są w piekarniku już 25min). To samo robimy z drugą częścią ciasta :)