Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 313
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 195
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 313
Składniki
Biszkopt: białka ubić z połową cukru. Do osobnej miski z żółtkami wsypać reszte cukru, a na cukier wlać 2 łyżki wrzątku. Ubić. Dodawać stopniowo ubitą pianę. na koniec wsyać przesianą mąkę. Ja mieszam ręcznie trzepaczkami od miksera. Piec 40-45 minut. Wystudzony przekroić na dwie części.
Krem: żółtka, cukier, cukier waniliowy, mąkę i budyń zmiksować z pół szkl mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Gdy zgęstnieje to zdjać z ognia, wsypać capuccino w proszku i dokładnie wymieszać. Gdy ostygnie utrzeć z margaryną. Na koniec dodać alkohol. (ja dodałam likier kokosowy).
Wkładka: Białka ubijamy na sztywno, dodać cukier, proszek, budyń, dokładnie wymieszać mikserem , na końcu dodaje kokos (mieszam ręcznie). wylać na blachę piec 20-25 minut. musi sie ładnie zrumienić..
Przełożenie: połowa biszkoptu-połowa kremu-wkładka-1/4 kremu-biszkopt-1/4 kremu - można posypać kakao albo najlepiej capuccino.