Do góry

Desery Przepis na:

Ciasto (chlebek) bananowy

Ciasto (chlebek) bananowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 7

Dodano:

Odsłon: 403

Pyszne ciasto, albo jak kto woli chlebek bananowy.

Składniki

  • 3 duże lub 4 mniejsze dojrzałe banany
  • 2 szklanki zmielonych płatków (ja użyłam mieszanki owsianych, jaglanych i żytnich)
  • 1/2 szklanki rozdrobnionych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki cukru trzcineowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do piecznienia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
  • odrobina soli
  • 4 łyżki oleju
  • jeśli ktoś lubi do posypania płatki migdałowe, wiórki kokosowe
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Ciasto (chlebek) bananowy

Przygotowanie

  1. W blenderze zmielić na mąkę płatki, orzechy i cukier. W misce wymieszać z proszkiem, sodą i suchymi przyprawami.

  2. Także w blenderze rozgnieść banany, Dojrzałe szybko zmieniają się w płynną masę. Pod koniec dodać olej i dokładnie wymieszać.

  3. Do miski z bananami wsypać suche składniki i bardzo dokładnie wymieszać.

  4. Keksówkę o długości ok 24 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto.
    Można posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Bardzo delikatnie dociskając. Ja tylko posypałam i po upieczeniu nie trzymały się na wierzchu. Odstawić na ok. 10 minut.

  5. Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. bez termoobiegu. Wstawić ciasto i piec ok 25 minut. Ważne, aby go nie przepiec, bo będzie suche i będzie się kruszyć.
    Najlepiej sprawdzić suchym patyczkiem, bo też nie może być zbyt mokre.

  6. Po wyjęciu pozostawić do ostygnięcia. A później pokroić i zjeść ze smakiem :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń