Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna krucha tarta z nadzieniem jabłkowym pod bezową pierzynką.
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7572
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2620
Delikatne , aromatyczne mięso rozpływa się w ustach, idealne na obiad.
Odsłon: 7572
Smaczne danie obiadowe lub drugie śniadanie w pracy.
Odsłon: 2620
Składniki
Z 250g mąki, 100g cukru, 2 żółtek, 125g masła i wody zagniatamy gładkie kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki, a potem na niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło (2 łyżeczki). Wrzucamy jabłka i smażymy przez ca 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową (opcjonalnie), cukier, mąkę i smażymy kolejne 2 minuty.
Schłodzone ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez kwadrans w temp. 180C. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier (120g) w trakcie ubijania, a na końcu dodajemy ocet. Gotową bezę wykładamy na warstwę owoców, rozprowadzając cieniutko po całej powierzchni.
Całość wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150C. Pieczemy ca 20 minut lub do momentu aż beza z białej zrobi się kremowa, a z wierzchu będzie miała lekko popękaną chrupiącą skorupkę.