Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Krajanka orzechowa"
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27256
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5621
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 936
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27256
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 64
Składniki
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i solą. Do miski włóż miękki tłuszcz, utrzyj mikserem na biały puch. Wciąż ucierając wsyp cukier puder oraz cukier wanilinowy. Następnie wbij jajka, miksuj 3-5 min. Na koniec stopniowo dosypuj mąkę z proszkiem i ucieraj, aż ciasta dokładnie się połączą.
Ciasto przełóż do miski, przykryj i włóż do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Ciasto rozwałkuj i przełóż do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz też odrywać po kawałku ciasta i wylepiać nim dno formy. Wierzch ciasta nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.
Przygotuj masę. Do rondelka włóż masło, dodaj miód oraz cukier. Podgrzewaj mieszając, aż wszystkie się rozpuszczą. Wystudź. Schłodzoną śmietankę ubij mikserem na sztywno. Dodaj ją do wystudzonej masy karmelowej, wsyp orzechy, całość wymieszaj.
Masę przełóż na podpieczony spód. Ciasto ponownie wstaw do piekarnika. Piecz jeszcze 15-20 min w temp. 180°C.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 610 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie