Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś Kochani zapraszam Was na połączenie kawy i bananów w delikatnej kremowej masie na bazie serka mascarpone oraz kremówki. Długo szukałam przepisu na lody, który nie wymagałby użycia maszyny do lodów i ten oto przepis znalazłam na stronie W kuchni Usagi. Cudowne! W oryginalnym przepisie użyto espresso, ja zamieniłam espresso na 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej aromatyzowanej , rozpuszczonej w 3 łyżeczkach gorącej wody + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aromatyzowanej dodane bezpośrednio do kremowej masy. Lubię smak kawy. Nie, ja po prostu kocham kawę! :)
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 514
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 1179
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 13
Pyszna postna kapusta z pieczarkami, idealna na wigilijny wieczór.
Odsłon: 514
Jeden z najlepszych serników
Odsłon: 1179
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu w wersji świą...
Odsłon: 13
Składniki
1. serek mascarpone + śmietana kremówka = wymieszać + cukier = miksujemy na dużych obrotach na puszystą kremową masę (ok 5min) 2. kremowa masa + likier + esspresso / kawa rozpuszczalna Skworcu = chwilę ubijać 3. pokroić banana na niewielkie kawałki i wmieszać go do masy lodowej 4. przygotuj naczynie: najlepiej pojemnik do przechowywania żywności lub naczynie żaroodporne, upewnij się, że herbatniki pokryją powierzchnię wyłożonej do pojemnika masy kawowej tak by móc bez problemu później ją pokroić dno pojemnika wyłóż folia aluminiową wylej na nią masę kawową, wyrównaj odstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny by lody stężały 5. wyjmij masę z naczynia, na wierzchu masy ułóż herbatniki, następnie należy przyłożyć deseczkę do krojenia i odwrócić spodem do góry, zdjąć folie i ułożyć drugą warstwę herbatników, docisnąć 6. teraz trzeba pokroić wg herbatników na kostki, zawinąć każdą pojedynczą kostkę w folię i ponownie wstawić do zamrażarki 7. przed podaniem wyjąć na chwile by lody nieco zmiękły Gotowe!