Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś Kochani zapraszam Was na połączenie kawy i bananów w delikatnej kremowej masie na bazie serka mascarpone oraz kremówki. Długo szukałam przepisu na lody, który nie wymagałby użycia maszyny do lodów i ten oto przepis znalazłam na stronie W kuchni Usagi. Cudowne! W oryginalnym przepisie użyto espresso, ja zamieniłam espresso na 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej aromatyzowanej , rozpuszczonej w 3 łyżeczkach gorącej wody + 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej aromatyzowanej dodane bezpośrednio do kremowej masy. Lubię smak kawy. Nie, ja po prostu kocham kawę! :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16837
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 318
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 838
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23792
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16837
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 99
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 318
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 838
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23792
Składniki
1. serek mascarpone + śmietana kremówka = wymieszać + cukier = miksujemy na dużych obrotach na puszystą kremową masę (ok 5min) 2. kremowa masa + likier + esspresso / kawa rozpuszczalna Skworcu = chwilę ubijać 3. pokroić banana na niewielkie kawałki i wmieszać go do masy lodowej 4. przygotuj naczynie: najlepiej pojemnik do przechowywania żywności lub naczynie żaroodporne, upewnij się, że herbatniki pokryją powierzchnię wyłożonej do pojemnika masy kawowej tak by móc bez problemu później ją pokroić dno pojemnika wyłóż folia aluminiową wylej na nią masę kawową, wyrównaj odstaw do zamrażalnika na 2-3 godziny by lody stężały 5. wyjmij masę z naczynia, na wierzchu masy ułóż herbatniki, następnie należy przyłożyć deseczkę do krojenia i odwrócić spodem do góry, zdjąć folie i ułożyć drugą warstwę herbatników, docisnąć 6. teraz trzeba pokroić wg herbatników na kostki, zawinąć każdą pojedynczą kostkę w folię i ponownie wstawić do zamrażarki 7. przed podaniem wyjąć na chwile by lody nieco zmiękły Gotowe!