Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Muszelki z marcepanem"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 27
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 87
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 195
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 205
Składniki
Puszkę z mlekiem zanurz w garnku z wodą i pozostaw na małym ogniu na 2 godziny, aby mleko się zagotowało. Otwórz puszkę, gdy wystygnie.
Przesiej mąkę z cukrem. Dodaj mielone migdały, żółtka oraz masło. Zagnieć gładkie ciasto i wciśnij je do wysmarowanych foremek. Piecz ciasteczka w temperaturze 180° C przez ok. 12 minut. Wyjmij je i odstaw do ostygnięcia.
Umyj i osusz foremki do muszelek. Następnie stopniowo wciśnij w nie kawałki masy marcepanowej i ostrożnie wyjmij.
Zagotowane, schłodzone mleko ubij z masłem na gładki krem. Napełnij nim upieczone ciasteczka. Na wierzch połóż po czereśni i dociśnij muszelką z marcepana.
Czas przygotowania: ok. 150 minut. Cena porcji: ok. 4 zł. Kalorie: porcja 180 kcal.Źródło: Na żywo