Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieróg biłgorajski, czyli krupniak"
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 76
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Ugotuj kaszę w 5 szklankach osolonej wody. Do ugotowanej kaszy dodaj masło. Obierz i ugotuj ziemniaki, a następnie ubij je tłuczkiem.
Po chwili dodaj do nich kaszę i pokruszony ser. Wymieszaj. Dodaj pozostałe farszu (można dodać garść posiekanych liści mięty). Dopraw hojnie solą i pieprzem.
Rozetrzyj drożdże z cukrem i mlekiem. Przykryj i postaw w ciepłym miejscu, aż dwukrotnie zwiększą objętość. Posiekaj mąkę z masłem. Na mąkę wylej podrośnięty rozczyn, dodaj żółtko, śmietanę, sól. Wyrobione na gładko ciasto przykryj i zostaw.
Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Płaską blachę do pieczenia wyłóż papierem. Rozwałkuj ciasto na kształt koła i przenieś na blachę. Na połowę nałóż nadzienie, zostawiając wolny brzeg.
Przykryj drugą połową i dokładnie sklej brzegi. Posmaruj rozmąconym jajkiem w kilku miejscach i wstaw do piekarnika na godzinę. Po wyjęciu obciąż ciasto deseczką, aby nie odlepiło się od farszu. Podawaj pieróg gorący lub na zimno.Źródło: Olivia