Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki z dżemem"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3300
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj 1 jajko oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź ok. 60 min w lodówce.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, szklanką wytnij kółka. Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem, na środku każdego kółka rozłóż nadzienie. Złóż na pół, dociskając brzegi ciasta. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.
Do przesianego cukru pudru dodaj 2-3 łyżki wrzącej wody oraz barwnik spożywczy. Wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim wystudzone pierożki.
Jako nadzienie można wykorzystać kawałki jabłek, banany lub krem czekoladowy.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie