Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Pierożki z dżemem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 187
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 255
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 187
Składniki
Na stolnicę lub blat przesiej mąkę, wsyp cukier oraz sól, wymieszaj. Dodaj 1 jajko oraz pokrojony na małe kawałki tłuszcz. Zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i schłodź ok. 60 min w lodówce.
Ciasto podziel na dwie części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 5 mm, szklanką wytnij kółka. Brzegi ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem, na środku każdego kółka rozłóż nadzienie. Złóż na pół, dociskając brzegi ciasta. Pierożki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdego posmaruj rozmąconym jajkiem. Piecz ok. 15 min w temp. 180°C.
Do przesianego cukru pudru dodaj 2-3 łyżki wrzącej wody oraz barwnik spożywczy. Wymieszaj dokładnie, by nie było grudek. Lukier przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nim wystudzone pierożki.
Jako nadzienie można wykorzystać kawałki jabłek, banany lub krem czekoladowy.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Sztuka: 170 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie