Do góry

Desery Przepis na:

Ptysie z nadzieniem

Ptysie z nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10032

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Ptysie z nadzieniem"

Składniki

  • szklanka mąki
  • 3/4 szklanki wody
  • 5 jajek
  • 60 g masła
  • szczypta soli
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1/3 laski wanilii
  • skórka starta z 1/3 cytryny
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 45 minut. Cena sztuki ok. 0,90 zł.

  2. Do rondla wlewamy wodę, wrzucamy masło i szczyptę soli, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Stopniowo dodajemy mąkę i ucieramy, aż powstanie jednolita masa. Następnie wbijamy kolejno jajka i miksujemy, aby dobrze połączyły się z ciastem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy lekko podłużne ptysie. Pieczemy 20–30 minut w 180oC.

  3. Schłodzoną śmietanę ubijamy ręcznym mikserem. Pod koniec dodajemy cukier puder, miąższ wydrążony z laski wanilii i skórkę cytrynową, dalej ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Przekładamy do rękawa cukierniczego z długą szprycą.

  4. Do dobrze ostudzonych ptysiów wyciskamy porcję bitej śmietany, aby dokładnie wypełniła pusty środek ciastka. Przed podaniem ptysie wstawiamy na kilka minut do lodówki.

  5. Wartość odżywcza sztuki 210 kcal. Białko 2 g/Tłuszcz 7,5 g/Węglowodany 12 g.

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń