Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ptysie z nadzieniem"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 132
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 122
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 132
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 122
Składniki
Czas przygotowania 45 minut. Cena sztuki ok. 0,90 zł.
Do rondla wlewamy wodę, wrzucamy masło i szczyptę soli, zagotowujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Stopniowo dodajemy mąkę i ucieramy, aż powstanie jednolita masa. Następnie wbijamy kolejno jajka i miksujemy, aby dobrze połączyły się z ciastem. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z karbowaną końcówką. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy lekko podłużne ptysie. Pieczemy 20–30 minut w 180oC.
Schłodzoną śmietanę ubijamy ręcznym mikserem. Pod koniec dodajemy cukier puder, miąższ wydrążony z laski wanilii i skórkę cytrynową, dalej ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Przekładamy do rękawa cukierniczego z długą szprycą.
Do dobrze ostudzonych ptysiów wyciskamy porcję bitej śmietany, aby dokładnie wypełniła pusty środek ciastka. Przed podaniem ptysie wstawiamy na kilka minut do lodówki.
Wartość odżywcza sztuki 210 kcal. Białko 2 g/Tłuszcz 7,5 g/Węglowodany 12 g.Źródło: Rewia