Do góry

Desery Przepis na:

Sałatka z tuńczykiem

Sałatka z tuńczykiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14724

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Sałatka z tuńczykiem"

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 4–5 jajek
  • 1 mały ogórek sałatkowy
  • 1 mała cebulka (najlepiej szalotka)
  • 1/2 szkl. startego żółtego sera
  • kilka gałązek koperku
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • spora szczypta skórki otartej z cytryny
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Sałatka z tuńczykiem

Przygotowanie

  1. • na 4 porcje •: 20 min •Porcja: 350 kcal •Cena porcji: ok. 3 zł

  2. Jajka włóż do lekko posolonej wody. Gotuj około 10 minut. Następnie odcedź je, przestudź, polewając zimną wodą. Obierz ze skorupek i odłóż do całkowitego wystudzenia. Drobno pokrój.

  3. Tuńczyka osącz z zalewy. Rybę przełóż do salaterki, rozdrobnij widelcem, dodaj jajka. Ogórek pokrój w kosteczkę. Cebulkę obierz, posiekaj. Koperek opłucz, część odłóż do dekoracji, a resztę potnij na kawałeczki. Pokrojone wrzuć do miseczki z tuńczykiem i jajkami.

  4. Dodaj starty żółty ser. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Majonez wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz otartą skórką cytrynową. Sos przypraw do smaku solą i pieprzem. Polej nim sałatkę. Dokładnie wymieszaj.

  5. Sałatkę podawaj np. w wydrążonych cytrynach lub ogórkach. Gotowe danie udekoruj odłożonym koperkiem.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń