Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodkie kwadraciki"
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1205
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5732
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8793
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18305
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 1205
Łopatka z którą dzisiaj chcę się z Wami podzielić jest krucha, mięciutka wpro...
Odsłon: 5732
Rogaliki pistacjowe to prawdziwa uczta smaku – miękkie, lecz z wierzchu chrup...
Odsłon: 8793
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 18305
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Pokrój go w kwadraty 8x8 cm. Połowę kwadratów rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Z pozostałych placków wykrój kwadratowe środki tak, aby zostały dwucentymetrowe krawędzie. Połóż wykrojony placek na pełny kwadrat, powierzchnię posmaruj ponownie jajkiem i posyp migdałami. Środki ponakłuwaj widelcem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na metalową kratkę do schłodzenia. Śmietanę ubij na sztywno. Zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem, aby powstał gęsty krem. Odstaw, dodaj żółtka i tartą czekoladę. Stale mieszając schłódź. Potem rozmiksuj i dodaj bitą śmietanę. Możesz doprawić rumem (ok. 30 ml). Kremem wypełnij środki kwadracików i udekoruj truskawkami. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.Źródło: Tele Tydzień