Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodkie kwadraciki"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5331
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 872
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11754
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1329
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5331
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 872
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11754
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5065
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1329
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Pokrój go w kwadraty 8x8 cm. Połowę kwadratów rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Z pozostałych placków wykrój kwadratowe środki tak, aby zostały dwucentymetrowe krawędzie. Połóż wykrojony placek na pełny kwadrat, powierzchnię posmaruj ponownie jajkiem i posyp migdałami. Środki ponakłuwaj widelcem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na metalową kratkę do schłodzenia. Śmietanę ubij na sztywno. Zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem, aby powstał gęsty krem. Odstaw, dodaj żółtka i tartą czekoladę. Stale mieszając schłódź. Potem rozmiksuj i dodaj bitą śmietanę. Możesz doprawić rumem (ok. 30 ml). Kremem wypełnij środki kwadracików i udekoruj truskawkami. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.Źródło: Tele Tydzień