Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Słodkie kwadraciki"
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3748
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 621
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3805
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 376
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 696
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy na cienki placek. Pokrój go w kwadraty 8x8 cm. Połowę kwadratów rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmaruj rozbełtanym jajkiem.
Z pozostałych placków wykrój kwadratowe środki tak, aby zostały dwucentymetrowe krawędzie. Połóż wykrojony placek na pełny kwadrat, powierzchnię posmaruj ponownie jajkiem i posyp migdałami. Środki ponakłuwaj widelcem.
Piecz w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu przełóż na metalową kratkę do schłodzenia. Śmietanę ubij na sztywno. Zagotuj mleko z cukrem, cukrem waniliowym oraz budyniem, aby powstał gęsty krem. Odstaw, dodaj żółtka i tartą czekoladę. Stale mieszając schłódź. Potem rozmiksuj i dodaj bitą śmietanę. Możesz doprawić rumem (ok. 30 ml). Kremem wypełnij środki kwadracików i udekoruj truskawkami. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.Źródło: Tele Tydzień