Desery Przepis na:
Sprawdzony biszkopt! zawsze wychodzi

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 52
Dodano: 02.08.2010
Odsłon: 26095
Składniki
- jajka, 8 sztuk
- olej, 1 szklanka
- mąka, 2 szklanki
- cukier, 3/4 szklanki
- cukier waniliowy, 1 opakowanie
- mąka ziemniaczana, 4 łyzki
- proszek do pieczenia, 3 łyżeczki
> 6 os. | 30 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Oddzielic białka od żółtek
-
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
-
Do ubitych białek dodajemy kolejno cukier waniliowy, zółtka, mąkę, mąkę ziemniaczaną, olej i na końcu proszek do pieczenia
-
WAŻNA JEST KOLEJNOŚĆ! Jeśli ubijamy mikserem to od mąki lekko miksować!
-
Piec 30-35 minut w temperaturze 185 stopni.
-
Jest to przepis na dużą blachę.
-
Gdy chce ktoś uzyskać biszkopt kakaowy wystarczy pod koniec ubijania dodac parę łyżek kakao.
Komentarze do przepisu (4)

anetarz 03 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
nie, zawsze robie z taką ilością0 Kto głosował? | Odpowiedz

anetarz 02 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
nie ujmuje się mąki ani nic tylko dodatkowo pod koniec można dodać jeszcze kakao. Proponuje 2-3 łyzki. Jesli 2 łyzki to kolor będzie taki orzechowy a jak 3 powinien być ciemny, ale to będzie widać w miarę dodawania. Radzę dodawać po małej łyżce żeby zobaczyć jaki kolor biszkoptu odpowiada0 Kto głosował? | Odpowiedz

kibi87 02 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
a smakuje tak samo jak inny z ta ilością oleju?0 Kto głosował? | Odpowiedz

wioleta333 02 sierpnia 2010Zgłoś do usunięcia
ciekawy przepis ale mam pytanie czy jak dodam kakao 3 łyżki to nie ująć wtedy mąki 3 łyżki...1 Kto głosował? | Odpowiedz