Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Surówka z patisona"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31250
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 98
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31250
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 405
Składniki
Patisony umyj pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Młode warzywa mają delikatną skórkę, więc nie trzeba jej usuwać.
U starszych skórka może być nieco grubsza i wtedy należy ją usunąć. Pomidory natnij ostrym nożem w kilku miejscach i włóż na 1-2 min do miski z wrzącą wodą. Następnie zdejmij z nich skórkę i pokrój w ósemki.
Do niedużego zamykanego słoiczka wlej olej, ocet lub sok z cytryny, dodaj miód, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz po szczypcie soli i pieprzu. Słoiczek dokładnie zakręć i potrząsaj nim dynamicznie aż wszystkie sosu winegret dokładnie się połączą.
Możesz też przygotować więcej sosu winegret i przechowywać go w słoiczku w lodówce, a jedynie przed użyciem potrząsnąć nim energicznie, by ponownie się połączyły.
Na talerzu rozłóż kawałki pomidorów, na nich ułóż starte patisony. Całość polej przygotowanym sosem i udekoruj listkami oregano. Podawaj natychmiast ze świeżą bagietką. Surówkę możesz przygotować wcześniej i trzymać ją w lodówce, ale sosem winegret polej dopiero tuż przed podaniem.
15 minut Porcja: 110 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie