Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Świąteczny króliczek"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 270
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1110
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 270
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 1110
Składniki
Puszkę mleka zalej wodą i gotuj 90 min. Metalową miseczkę ustaw na garnku z wrzątkiem. Do miseczki włóż margarynę z cukrem i miodem. Ogrzewaj w kąpieli wodnej, aż się rozpuszczą. Dodaj sodę.
wystudź, dodaj jajka i połowę mąki, wymieszaj na gładkie ciasto. Przełóż na stolnicę, zagnieć z pozostałą mąką. Podziel na 10 części. Każdą rozwałkuj na identyczny okrągły placek. Piecz je 10 min w 180 st.
Blaty wystudź, 5 od łóż. Z reszty wytnij kształt muszki. Odkrojone z 2 stron części posłużą do zrobienia uszu króliczka. Masło zmiksuj na krem razem z ugotowanym mlekiem skondensowanym.
blatów przełóż kremem, to będzie głowa. Z pozostałych sklejonych kremem części zrób uszy i muszkę. Posmaruj królika resztą kremu, ozdób perełkami, polewą i lentilkami.
Czas ok. 240 min; porcja – 330 kcal, cena 80 grŹródło: Świat kobiety