Desery Przepis na:
3-4 os. | 60 min | łatwe | przystępne |
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojoną w kostkę margarynę , 1/2 szkl. cukru oraz 5 żółtek.
Zagniatamy. Formujemy kulę. Wkładamy na 15 minut do zamrażarki.
W chwili gdy ciasto się mrozi ubijamy pianę z 5 białek na sztywno. Gdy już piana będzie sztywna dodajemy 1 szkl. cukru i dalej ubijamy.
Jabłka obieramy, kroimy i prużymy lekko w garnku.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ułożenie produktów:
- 1/3 ciasta na dno blachy
- uprużone jabłka
- posypać cukrem waniliowym
- 1/3 ciasta równomiernie rozłożonego startego na tarce z grubymi oczkami
- piana z 5 białek
- 1/3 ciasta starta na tarce z grubymi oczkami równomiernie rozłożona na warstwie piany
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 minut.
Oczywiście sprawdzamy co jakiś czas bo ciasto lubi się upiec szybciej, zależy od piekarnika.
SMACZNEGO
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 18 listopada 2019Zgłoś do usunięcia
Pyszna szarlotka :)0 Kto głosował? | Odpowiedz