Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort Charlotta z wiśniami"
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5471
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 761
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3997
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 5471
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1003
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4292
Pierniczki na miodzie gryczanym są pyszne, mięciutkie i bardzo aromatyczne. T...
Odsłon: 761
Proste, pyszne ciasto budyniowe z kokosem na ciasteczkach petit beurre, polan...
Odsłon: 1043
Przepis dnia
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 3997
Składniki
Do przygotowania galaretki użyj połowę wody zalecanej na opakowaniu. Gdy galaretka już dobrze się rozpuści i ostygnie, 1/3 odlej, a resztę odstaw do stężenia.
Na talerzu o średnicy 20 cm ustaw obręcz od tortownicy. 22 biszkopty odłóż, zaś pozostałe połam na mniejsze kawałki i maczaj w odlanej galaretce.
Połowę biszkoptów nasączonych galaretką ułóż w tortownicy na środku, pozostawiając wolny brzeg przy obręczy. Tuż przy brzegu ustaw pionowo całe biszkopty, zaś luki wypełnij pozostałymi biszkoptami nasączonymi galaretką.
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzej ją, aby całkowicie się rozpuściła. Wystudź. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
W misce starannie wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem. Następnie wlej ostudzoną żelatynę, dodaj sok z cytryny, ziarenka wanilii oraz ubitą na sztywno śmietankę i wszystko wymieszaj.
Krem równomiernie rozsmaruj na biszkoptach tak, aby wypełnił wszystkie szczeliny. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ułóż warstwę wydrylowanych wiśni, zalej tężejącą galaretką i znów wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 420 kilokalorii.
<strong>Najczęściej spotykane są dwa gatunki wiśni: sokówki i szklanki. Na przetwory wybierz sokówki, do ciast i deserów – szklanki.</strong>Źródło: Świat i Ludzie