Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Tort Charlotta z wiśniami"
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 61
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 63
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 357
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2575
Dzisiejszy deser to rolada biszkoptowa wypełniona lodami waniliowymi z dodatk...
Odsłon: 61
Szaszłyki z szynki wieprzowej, bananów oraz brzoskwiń z dodatkiem aromatyczne...
Odsłon: 35
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z makaronem, szparagami i kurczaki...
Odsłon: 63
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 357
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2575
Składniki
Do przygotowania galaretki użyj połowę wody zalecanej na opakowaniu. Gdy galaretka już dobrze się rozpuści i ostygnie, 1/3 odlej, a resztę odstaw do stężenia.
Na talerzu o średnicy 20 cm ustaw obręcz od tortownicy. 22 biszkopty odłóż, zaś pozostałe połam na mniejsze kawałki i maczaj w odlanej galaretce.
Połowę biszkoptów nasączonych galaretką ułóż w tortownicy na środku, pozostawiając wolny brzeg przy obręczy. Tuż przy brzegu ustaw pionowo całe biszkopty, zaś luki wypełnij pozostałymi biszkoptami nasączonymi galaretką.
Żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody. Gdy spęcznieje, podgrzej ją, aby całkowicie się rozpuściła. Wystudź. Dobrze schłodzoną kremówkę ubij na sztywno mikserem.
W misce starannie wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem. Następnie wlej ostudzoną żelatynę, dodaj sok z cytryny, ziarenka wanilii oraz ubitą na sztywno śmietankę i wszystko wymieszaj.
Krem równomiernie rozsmaruj na biszkoptach tak, aby wypełnił wszystkie szczeliny. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ułóż warstwę wydrylowanych wiśni, zalej tężejącą galaretką i znów wstaw do lodówki.
(bez czasu oczekiwania): 40 minut. Porcja: 420 kilokalorii.
<strong>Najczęściej spotykane są dwa gatunki wiśni: sokówki i szklanki. Na przetwory wybierz sokówki, do ciast i deserów – szklanki.</strong>Źródło: Świat i Ludzie