Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8424
Kapusta chińska pak choi smażona z czosnkiem, chilli i miodem. Świetna jako c...
Odsłon: 163
Polecam dziś mój przepis na przepyszną bezglutenową babkę kokosową. Nie jest...
Odsłon: 8424
Składniki
<strong>Poleca Joanna Orleańska</strong>
Żurek: grzybki suszone zalej wodą, mocz przez godzinę. Potem odcedź, zalej czystą wodą. Dodaj obrany seler oraz pietruszkę i por. Wrzuć listki laurowe oraz ziarenka ziela angielskiego. Gotuj do miękkości ok. godziny.
Wywar przecedź, grzyby pokrój w paseczki. Zakwas wymieszaj z wywarem. Przypraw solą oraz pieprzem. Dodaj grzybki i fasolę. Zagotuj.
Farsz do uszek: grzyby namocz, ugotuj do miękkości w tej samej wodzie, odcedź. Cebulę obierz, posiekaj, zeszklij na maśle. Domieszaj grzyby, bułkę tartą oraz jajko. Przypraw do smaku solą, pieprzem.
Ciasto: mąkę i szczyptę soli wymieszaj z kilkoma łyżkami gorącej wody i olejem. Zagnieć. Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij kółeczka. Na każdym ułóż porcję farszu. Złóż na pół. Zlep, formując uszka.
Porcjami gotuj je w posolonym wrzątku (w sumie ok. 10 minut). Odcedź, przełóż do talerzy. Uszka zalej żurkiem grzybowym. Przed podaniem zupę udekoruj według uznania.Źródło: Naj