Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieżyczki jabłkowe ze śledziem po kapitańsku"
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 172
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 285
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 172
Smak dzieciństwa, czyli domowe wafle przekładane masą na bazie galaretki i ml...
Odsłon: 285
Składniki
Filety śledziowe zalej mlekiem. Odstaw do namoczenia na mniej więcej 3 godziny. Następnie śledzie wyjmij z mleka. Dokładnie opłucz, wytrzyj do sucha i bardzo drobno posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel.
Masło utrzyj z odrobiną soli oraz pieprzu na puszystą, jasnokremową masę. Ciągle ucierając, małymi porcjami dodawaj pokruszony twaróg oraz śmietanę. Pod koniec ucierania dołóż rozdrobnione śledzie. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Jabłka umyj, obierz, pokrój w grubsze plasterki. Wytnij gniazda nasienne. Jabłka natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Odłóż trochę musu śledziowego do dekoracji, pozostałym przełóż plasterki jabłek. Wieżyczki schładzaj kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem udekoruj danie rozetkami z odłożonego wcześniej musu śledziowego oraz gałązkami koperku.Źródło: Tina