Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Wieżyczki jabłkowe ze śledziem po kapitańsku"
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 878
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 123
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3733
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 163
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 878
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 123
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3733
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 163
Składniki
Filety śledziowe zalej mlekiem. Odstaw do namoczenia na mniej więcej 3 godziny. Następnie śledzie wyjmij z mleka. Dokładnie opłucz, wytrzyj do sucha i bardzo drobno posiekaj, a jeszcze lepiej zmiel.
Masło utrzyj z odrobiną soli oraz pieprzu na puszystą, jasnokremową masę. Ciągle ucierając, małymi porcjami dodawaj pokruszony twaróg oraz śmietanę. Pod koniec ucierania dołóż rozdrobnione śledzie. Masę przypraw do smaku solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.
Jabłka umyj, obierz, pokrój w grubsze plasterki. Wytnij gniazda nasienne. Jabłka natychmiast skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniały. Odłóż trochę musu śledziowego do dekoracji, pozostałym przełóż plasterki jabłek. Wieżyczki schładzaj kilka godzin w lodówce.
Przed podaniem udekoruj danie rozetkami z odłożonego wcześniej musu śledziowego oraz gałązkami koperku.Źródło: Tina