Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żabka z jajka dla niejadka"
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1150
Składniki
Jajka gotuj 8-10 minut w osolonym wrzątku, wyjmij, przestudź, a?następnie obierz. Ogórek umyj i obierz ze skórki lub sparz wrzątkiem, wyszoruj i pozostaw ze skórką. Pokrój w plasterki, oprósz solą. Osącz z zalewy ciemne oliwki (koniecznie bez pestek). Pokrój je na w krążki.
Listki sałaty opłucz i osusz. Rozłóż na talerzykach tak, by udawały liście nenufarów. Jajka będą stanowić korpusy żabek. Ponacinaj je tam, gdzie żabki powinny mieć pyszczki. W otwory powkładaj plasterki ogórków, które będą imitować języki. Zrób oczy z czerwonego pieprzu.
Na górze każdego jajka wykonaj kolejne nacięcia (po dwa). Umieść w nich plasterki ogórka i krążki oliwek, tak by powstały uszy. Łapki śniadaniowych żabek zrób z sałaty lub również z plasterków ogórka. Serek dopraw do smaku solą, wymieszaj z łyżką szczypiorku. Podaj do jajek.
czas ok. 20 min; porcja – 130 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety