Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Wytrawna chałka drożdżowa"
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 136
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 136
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 73
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 751
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 366
Składniki
Mąkę (2 łyżki odłóż) połącz z drożdżami, łyżką soli i cukru, 1 jajkiem i mlekiem. Dodaj rozpuszczony i ostudzony smalec, zagnieć ciasto. Odstaw do wyrośnięcia. Szpinak opłucz, włóż do rondla. Duś ze śmietaną. Dodaj zasmażkę z 2 łyżek masła i mąki, wymieszaj, dopraw solą.
Ciasto rozwałkuj, po- krój w 3 pasy. Na każ dym ułóż szynkę, ser i szpinak, zawiń farsz w ciasto. Zapleć warkocz z 3 pasów, zlep końce. Posmaruj jajkiem, posyp sezamem. Piecz 35 min w 180 st.
Czas ok. 75 min; porcja – 260 kcal, cena 1,30 zł.Źródło: Świat kobiety