Do góry

Śniadania Przepis na:

Babcina Chałka

Babcina Chałka

Autor:

Przepisów i artykułów: 15 Ocena: 122

Dodano:

Odsłon: 1063

Chałka zawsze poprawia mi humor

Składniki

  • mleko, 450 ml
  • drożdże, 50 g
  • cukier, 4 łyżki
  • masło, łyżka
  • mąka, 700 g
  • białko, 1 sztuka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Babcina Chałka

Przygotowanie

  1. Podgrzać mleko aby było letnie , nie gotować . Dodać cukier i drożdże mieszać do rozpuszczenia . Dodać roztopioną łyżkę masła . Wsypać mąkę. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 40 minut

  2. Co jakiś czas zagnieść ciasto np. co 10 min. Podzielić ciasto na dwie części następnie każdą porcję podzielić na 4 i uformować walki .

  3. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C . Rozłożyć na blaszce papier do pieczenia następnie uformować dwie chałki .

  4. Posmarować białkiem , piec ok 30 min.

  5. Podawać z kakaem :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ellak 04 maja 2012 Bardzo dobra dziś robiłam. Polecam!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń