Do góry

Śniadania Przepis na:

Chleb domowy przenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb domowy przenno-żytni ze słonecznikiem

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 146

Dodano:

Odsłon: 5365

Wiele osób na blogach pisze o maszynkach do robienia chleba.. a ja nie lubię na skróty :P No i nie wiem czy wydawanie takiej ilości pieniążków na coś co mogę zrobić rączkami ma sens! Tak samo jak z maszynkami do robienia lodów :p

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 250g mąki żytniej
  • 7g suchych drożdży
  • 300ml wody ciepłej
  • garść nasion słonecznika
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
1-2 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąki, suche drożdże, sól i cukier przesiać razem. Wmieszać nasiona, dolać wodę, najpierw dobrze wymieszać rączkami, potem zagniatać około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie, dość zbite. Przykryć w durszlaku ściereczka, i odstawić na około 30minut.

  2. Ponieważ ma być to chlebek 'w bloku', po pół godzinie nasmarowałam keksówkę oliwą, i po uformowaniu z ciasta wałeczka włożyłam je w niej żeby leżakowało pod ściereczką jeszcze około 60 minut.

  3. Po godzinie wstawiłam do nagrzanego do około 200C piekarnika z włączonym termoobiegiem. Piekłam niecałe 50 minut, potem leżakowało sobie jeszcze jakieś 5 minut w piekarniku, a potem studziło się na parapecie :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń