Do góry

Zupy Przepis na:

Barszcz z uszkami

Barszcz z uszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 13

Dodano:

Odsłon: 308

:)

Składniki

  • garść suszonych owoców
  • włoszczyzna
  • po 5-6 ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1 kg buraków
  • 3-4 ząbki czosnku
  • majeranek
  • pół cytryny
  • sol
  • pieprz
  • 10 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • łyżka masła
  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • Pieprz czarny
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Barszcz z uszkami

Przygotowanie

  1. Namocz grzyby na barszcz. Ugotuj, osącz, pozostaw.

  2. Włoszczyznę zalej 2 l wody, zagotuj. Dodaj ziele, pieprz i listki laurowe, gotuj 30 minut, przecedź.

  3. Umyj buraki, piec godzinę w 180 st. C. Obierz, zetrzyj na dużych oczkach, zalej gorącym wywarem. Odstaw na 5 godzin.

  4. Wywar odcedź, połącz z wywarem z grzybów, dodaj kilka grzybków, czosnek i majeranek, gotuj 5 minut. Dopraw sokiem z cytryny,soląi pieprzem.

  5. Namocz grzyby na farsz do uszek. Ugotuj je, osącz, posiekaj razem z grzybami z barszczu. Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle, dodaj do grzybów, dopraw.

  6. Z mąki, jajek i soli zagnieć ciasto. Cienko je rozwałkuj, pokrój na małe kwadraciki. Nadziewaj je farszem, zlepiaj po przekątnej, łącz dwa rogi trójkątów, by powstały uszka. Wrzuć na osolony wrzątek,gotuj 2 minuty od wypłynięcia. Podawaj do barszczu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń