Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały i smaczny chłodnik na gorące dni - przepis zaczerpnięty z książki pana Henryka Dębskiego.
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 326
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 326
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 70
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 115
Składniki
Buraki umyć, zalać wrzącą wodą i ugotować. Po przestudzeniu obrać i zetrzeć na tarce o dużych otworach.
Ogórki umyć, obrać, przekroić na pół, usunąć pestki, pokroić w paseczki.
Rzodkiewkę umyć i pokroić w paseczki.
Koperek i szczypiorek posiekać.
Mleko połączyć ze śmietaną i roztrzepać trzepaczką. Do mleka dodać buraki, rzodkiewki, ogórki, zieleninę oraz pokrojone w kostkę jajka (jajko na osobę).
Doprawić do smaku i pozostawić na kilka godzin do naciągnięcia.