Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jest lekko słodkawa przez karmelizację cebuli z sherry (lub orzechówką), moje kolejne odkrycie kulinarne z cyklu "Nie lubię" czyli coś co z nazwy nie bardzo może nam smakować, jednak po skosztowaniu jesteśmy w niebie!
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 304
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8917
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21905
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 549
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 304
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 8917
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 21905
Serowe krokiety z brokułami to smażone na złoto kotleciki z ciasta na bazie m...
Odsłon: 549
Składniki
Cebulę kroje w piórka. W garnku z grubym dnem rozpuszczam masło i wrzucam cebulę. Duszę około 30 minut. Dorzucam ząbek czosnku zmiażdżony w prasce. Duszę dodatkowo 10 minut. Cebula powinna się nieco przyrumienić. Wlewam wino i koniak, przyprawiam tymiankiem, pieprzem i solą. Zmniejszam ogień i gotuję tak długo aż płyn się zredukuje o połowę. Konsystencja zupy ma być dosć gęsta. Dolewam bulionu i gotuje około 40 minut. Zupę można podać na dwa sposoby:
bagietkę kroimy na kromki, smarujemy oliwą z oliwek i wsadzamy na około 10 minut do piekarnika nastawionego na grill. Kromki wyjmujemy i smarujemy czosnkiem.
zupę nalewamy do żaroodpornych garnuszków, w których będziemy podawać zupę. Na sam wierzch kładę kromkę chleba i przykrywam startym, żółtym serem. Wsadzam do piekarnika na 180 stopni, nastawionego na grill aż ser stopnieje i się zarumieni.