Do góry

Zupy Przepis na:

Jesienna zupa z dyni i fasoli

Jesienna zupa z dyni i fasoli

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 41

Dodano:

Odsłon: 1831

Jesienny rozgrzewacz, który od kilku sezonów gości na moim stole...Zupa fasolowo - dyniowa...Tego dania nigdy nie mam dość.

Składniki

  • fasola biała mała / 200 g ( zamoczyć na całą noc )
  • marchewka / 1 szt
  • pietruszka ( korzeń) / 1 szt
  • czosnek / 2 ząbki
  • seler naciowy / 2 łodygi
  • dynia / 300 g
  • pomidory ( z puszki) / 1 opakowanie
  • limonka / 1/2 szt
  • przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kolendra ( ziarna zmielone), chilli, estragon.
  • prażone pestki dyni
  • natka pietruszki
  • woda / 1 litr
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Jesienna zupa z dyni i fasoli

Przygotowanie

  1. Fasolę ( która napęczniała przez noc) wrzucamy do garnka i zalewamy 1 litrem wody. Dodajemy liść laurowy ( ok 5 szt), ziele angielskie ( ok 6 szt) oraz 1 łyżkę soli... czas wstępnego gotowania ok 1/2 godziny.

  2. Po pół godziny do wywaru dodajemy: marchewkę ( obraną i pokrojoną w 2 cm plastry), pietruszkę ( obraną i pokrojoną w 2 cm plastry) oraz czosnek ( obrany i posiekany drobno)...czas gotowania ok. 1 godz.

  3. Po godzinie dodajemy:pomidory ( zmiksowane na gładką masę), seler naciowy ( pokrojony w 2 cm plastry ), dynię ( obraną i pokrojoną w kostkę ok. 2-3 cm), przyprawy: pieprz, kolendrę, chilli, estragon oraz sok z połowy limonki...wszystko gotujemy ok 1/2 godz.

  4. Zupę podajemy z prażonymi pestkami dyni i natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń