Do góry

Zupy Przepis na:

Malinowa zupa po skandynawsku.

Malinowa zupa po skandynawsku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 190

Dodano:

Odsłon: 900

Kiedy w ogrodzie dojrzewają maliny, moja żona robi się nudna ,ponieważ jadłaby tę zupę codziennie. W tym roku malin jest dużo i niestety już się uzależniła, ale do Klubu AA jeszcze się nie nadaje. Ja, tę zupę traktuję jako doskonały deser ,ale polecam na garden party ,tylko dla dorosłych w kategorii jaka przypadnie biesiadnikom do gustu. Smak i aromat wspaniały .

Składniki

  • 50 dag malin
  • 125 ml soku pomarańczowego
  • 50 ml soku z cytrynowego
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200 ml wina czerwonego
  • 1-2 pomarańcze
  • kwaśna śmietana
  • listki mięty
1-2 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Malinowa zupa po skandynawsku.

Przygotowanie

  1. Połowę malin zmiksować i przetrzeć przez sito.
    W rondlu połączyć przecier malinowy ,sok pomarańczowy ,sok cytrynowy ,mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać.
    Gotować na średnim ogniu ,ciągle mieszając ,aż roztwór lekko zgęstnieje i stanie się klarowny. Schłodzić .
    Dodać resztę malin i wlać czerwone wino Celebro.
    Ponownie schłodzić lub nie ,bo letnia zupka też jest wyśmienita.
    Do każdej miseczki włożyć po kilka cząstek pomarańczy i zalać zupą.
    Podawać z kwaśną śmietaną i listkiem mięty.
    Wino używane do potraw musi być dobrej jakości .Najlepiej wybrać trunek ,który także chętnie pijemy po posiłku. Polecam argentyńskie wino Celebro

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń