Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czas Wielkiej Nocy kojarzy mi się z żurem, białą kiełbasą i jajkami. Wszystkie świąteczne zupy są bardzo aromatyczne, bo są gotowane na wędzonce i pachnącej jałowcem i dymem szynce. Dziś zamiast tradycyjnego żurku przygotuje Zalewajkę, która bardzo przypomina żurek, ale ma delikatną ziemniaczaną nutę. Podstawą tej zupy są nasze polskie kartofle, które gotujemy powoli w rondlu i do nich dodajemy kolejne składniki, w tym naturalny polski żur.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 72
Składniki
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i wrzucić do garnka Ziemniaki zalać wodą i zagotować
Boczek pokroić w kostkę i dodać wraz z kiełbaską do ziemniaków Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć cebulkę aż będzie szklista i dodać ją do zupy Następnie dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować zupę na wolnym ogniu
W misce wymieszać dokładnie żurek ze śmietaną i maślanką, gdy ziemniaki będą już prawie miękkie dodać do zupy, cały czas mieszając aby nie powstały grudki Po 5 minutach dodać pieprz, majeranek, sól oraz wyciśnięty ząbek czosnku
Ugotować jajka na twardo w osobnym garnku, obrać i pokroić na połówki Pokroić kiełbaskę na mniejsze kawałki Zalewajkę podawać z jakiem, kiełbaską, posypaną szczypiorkiem lub cebulką dymki