Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozgrzewająca i pobudzająca zupa czosnkowo-cebulowa na bazie sosu sojowego. Inspiracją dla tej zupy była dla mnie czeska zupa czosnkowa i japoński ramen, więc nazwałem zupę czeskim ramenem. ;)
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 497
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 83
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2704
Polecam.
Odsłon: 484
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 722
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 497
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 83
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2704
Polecam.
Odsłon: 484
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 722
Składniki
1. Czosnek, cebulę, koperek obieramy i myjemy. 2. Czosnek przeciskamy w wyciskarce. Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek do zeszklenia, na tzw. małym ogniu, żeby czosnek nie zrobił się brązowy i nie był gorzki. 3. Gotujemy bulion. Ja użyłem bulionu drobiowo-warzywnego na dużej ilości marchewki, więc wyszedł bardziej słodki, delikatny. Myślę, że bulion wołowo-wieprzowy, jak do ramenu, sprawdzi się jeszcze lepiej. 4. Jajko gotujemy na twardo. 5. Do cebuli i czosnku wlewamy część sosu sojowego i miód. Ciągle mieszamy, żeby się nie przypaliło a składniki dobrze przemieszały. 6. Dodajemy to do bulionu. 7. Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki i podsmażamy. Ja użyłem kiełbasy "własnego wyrobu" z lokalnego sklepu. 8. Do garnka dodajemy kiełbasę, liście laurowe, rozmaryn, otarty majeranek. 9. Całość gotujemy jeszcze kilka minut. 10. Jajko kroimy na pół lub ćwiartki i żółtkiem do dołu, zostawiamy na chwilę w sosie sojowym. Tak, aby przynajmniej żółtko zmieniło kolor. Można zostawić jajka w sosie sojowym wcześniej, wtedy całe jajko nasiąknie i zmieni kolor. 11. Koperek możemy zostawić w piórkach lub drobno pokroić.
Podajemy jak na załączonym zdjęciu. Opcjonalnie można dodać sosu z papryczek chili lub same papryczki marynowane. Myślę, że sól nie jest potrzebna w przepisie, bo sos sojowy jest wystarczająco słony. Nawet jeśli bulion był niedosolony.