Zupy Przepis na:
Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 16
Dodano: 28.03.2019
Odsłon: 1693
1-2 os. | 60 min | łatwe | tanie |
1. Czosnek, cebulę, koperek obieramy i myjemy.
2. Czosnek przeciskamy w wyciskarce. Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek do zeszklenia, na tzw. małym ogniu, żeby czosnek nie zrobił się brązowy i nie był gorzki.
3. Gotujemy bulion. Ja użyłem bulionu drobiowo-warzywnego na dużej ilości marchewki, więc wyszedł bardziej słodki, delikatny.
Myślę, że bulion wołowo-wieprzowy, jak do ramenu, sprawdzi się jeszcze lepiej.
4. Jajko gotujemy na twardo.
5. Do cebuli i czosnku wlewamy część sosu sojowego i miód. Ciągle mieszamy, żeby się nie przypaliło a składniki dobrze przemieszały.
6. Dodajemy to do bulionu.
7. Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki i podsmażamy. Ja użyłem kiełbasy "własnego wyrobu" z lokalnego sklepu.
8. Do garnka dodajemy kiełbasę, liście laurowe, rozmaryn, otarty majeranek.
9. Całość gotujemy jeszcze kilka minut.
10. Jajko kroimy na pół lub ćwiartki i żółtkiem do dołu, zostawiamy na chwilę w sosie sojowym. Tak, aby przynajmniej żółtko zmieniło kolor. Można zostawić jajka w sosie sojowym wcześniej, wtedy całe jajko nasiąknie i zmieni kolor.
11. Koperek możemy zostawić w piórkach lub drobno pokroić.
Podajemy jak na załączonym zdjęciu.
Opcjonalnie można dodać sosu z papryczek chili lub same papryczki marynowane.
Myślę, że sól nie jest potrzebna w przepisie, bo sos sojowy jest wystarczająco słony. Nawet jeśli bulion był niedosolony.
Na skróty
Komentarze do przepisu (2)

pelen_brzuszek 28 marca 2019Zgłoś do usunięcia
jestem bardzo ciekawa smaku :)6 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 28 marca 2019Zgłoś do usunięcia
Naprawdę super ciekawe :)5 Kto głosował? | Odpowiedz