Do góry

Zupy Przepis na:

zupa czosnkowo-cebulowa

zupa czosnkowo-cebulowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 15

Dodano:

Odsłon: 1342

Rozgrzewająca i pobudzająca zupa czosnkowo-cebulowa na bazie sosu sojowego. Inspiracją dla tej zupy była dla mnie czeska zupa czosnkowa i japoński ramen, więc nazwałem zupę czeskim ramenem. ;)

Składniki

  • bulion, 1 litr
  • czosnek, 1 główka
  • cebula, 1 sztuka, duża
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka stołowa
  • miód, 1 łyżeczka
  • sos sojowy, 3 łyżki stołowe
  • rozmaryn, szczypta
  • majeranek, szczypta
  • liść laurowy, kilka sztuk
  • kiełbasa, 1 laska
  • jajko, 1 sztuka
  • koperek
  • sos z papryczek chilli (opcjonalnie)
  • sól (opcjonalnie)
1-2 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Czosnek, cebulę, koperek obieramy i myjemy.
    2. Czosnek przeciskamy w wyciskarce. Cebulę kroimy w kostkę lub w piórka. Smażymy na łyżce oliwy z oliwek do zeszklenia, na tzw. małym ogniu, żeby czosnek nie zrobił się brązowy i nie był gorzki.
    3. Gotujemy bulion. Ja użyłem bulionu drobiowo-warzywnego na dużej ilości marchewki, więc wyszedł bardziej słodki, delikatny.
    Myślę, że bulion wołowo-wieprzowy, jak do ramenu, sprawdzi się jeszcze lepiej.
    4. Jajko gotujemy na twardo.
    5. Do cebuli i czosnku wlewamy część sosu sojowego i miód. Ciągle mieszamy, żeby się nie przypaliło a składniki dobrze przemieszały.
    6. Dodajemy to do bulionu.
    7. Kiełbasę kroimy w kostkę lub plasterki i podsmażamy. Ja użyłem kiełbasy "własnego wyrobu" z lokalnego sklepu.
    8. Do garnka dodajemy kiełbasę, liście laurowe, rozmaryn, otarty majeranek.
    9. Całość gotujemy jeszcze kilka minut.
    10. Jajko kroimy na pół lub ćwiartki i żółtkiem do dołu, zostawiamy na chwilę w sosie sojowym. Tak, aby przynajmniej żółtko zmieniło kolor. Można zostawić jajka w sosie sojowym wcześniej, wtedy całe jajko nasiąknie i zmieni kolor.
    11. Koperek możemy zostawić w piórkach lub drobno pokroić.

  2. Podajemy jak na załączonym zdjęciu.

    Opcjonalnie można dodać sosu z papryczek chili lub same papryczki marynowane.

    Myślę, że sól nie jest potrzebna w przepisie, bo sos sojowy jest wystarczająco słony. Nawet jeśli bulion był niedosolony.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń