Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa dyniowa z szaszłykami drobiowymi

Zupa dyniowa z szaszłykami drobiowymi

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 0

Smaczny pomysł na "Zupa dyniowa z szaszłykami drobiowymi"

Składniki

  • Składniki na 4 Porcje 80 dag miąższu dyni
  • 25 dag marchewek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 750 ml bulionu drobiowego
  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki słodko-ostrego sosu chili
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2–3 łyżki przyprawy curry
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miąższ dyni oczyść. Marchewki obierz, pokrój. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Wszystkie rozdrobnione warzywa ułóż w żaroodpornej formie. Posyp solą, pieprzem oraz cukrem. Piecz 30 minut w temp. 200 st. Wlej bulion, piecz jeszcze 45 minut.

  2. Mięso opłucz, osusz, potnij w paseczki. Nabij po 2–3 na długie drewniane patyczki. Uformuj falbankę. Smaż 6 minut na rozgrzanym oleju. Od czasu do czasu obracaj. Pod koniec smażenia przypraw solą, pieprzem i sosem chili.

  3. Upieczone warzywa razem z bulionem oraz mlekiem kokosowym zmiksuj na gładko. Przypraw do smaku solą, pierzem oraz curry. Rozlej do miseczek. Udekoruj kolendrą lub natką. Oprósz przyprawą curry. Podawaj z szaszłykami.

  4. Zupę możesz udekorować wiórkami kokosa. ok. 90 min. 1 porcja zawiera ok. 440 kcal. Ok. 3,80 zł za porcję.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń