Zupy Przepis na:
3-4 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Ćwiartkę kurczaka gotować do miękkości. W trakcie gotowania odcedzać łyżką cedzakową zbierającą się szumowinę.
Gdy mięso zaczyna robić się miękkie i nie robi się już szumowina dodać liść laurowy i angielskie ziele, marchew - talarki, pietruszka - talarki, seler - mała kostka, por - plasterki, ziemniaki - kostka, fasola szparagowa - strączek przekroić na mniejsze części, np. na trzy. Gdy marchew zaczyna mięknąć dodać brokuły i kalafior. Mięso można wyjąć lub oskubać i kawałki wrzucić z powrotem do zupy. Doprawić. Zabielić śmietaną - najlepiej wlać do kubeczka śmietanę, do niej trochę zupy, rozmieszać i wlewać do garnka jednocześnie mieszając zupę. Wtedy się nie zetnie.
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

mniam-mniam 29 maja 2009Zgłoś do usunięcia
nie ma sprawy ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 28 maja 2009Zgłoś do usunięcia
A tak w ogóle zjadłabym taka zupkę, tylko mi się robić nie chce... Pozatym nie mam nic w domu, a pogoda taka, że psa żal wygnać, więc chyba nie pójdę do sklepu... Może mi przyślesz talerz zupki? ;)0 Kto głosował? | Odpowiedz

Tosca 28 maja 2009Zgłoś do usunięcia
Albo użyć kremówki, która nigdy się nie ścina. :) Chociaż ja wolę klar, bez smietany. :)0 Kto głosował? | Odpowiedz