Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa jarzynowa z pomidorami

Zupa jarzynowa z pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 6 Ocena: 134

Dodano:

Odsłon: 640

Prosta szybka pożywna zupka:)

Składniki

  • 2 szt duża marchew
  • 1 szt korzeń pietruszki
  • 1/2 seler
  • biała część pora
  • 1 puszka zielonego groszku konserwowego
  • 2 duże pomidory
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 łyżki tłuszczu (może być masło i smalec- pół na pół)
  • 1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta/ Jarzynka
  • 1/2 szkl śmietany 18%
  • sól, pieprz mielony
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • zielenina np. koperek, pietruszka
  • 4 łyżki mleka
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Marchew, seler i korzeń pietruszki ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami, dokładnie opłukany por kroimy w cienki krążki. Jeżeli seler i pietruszkę mamy z nacią, wybieramy młode listki i dodajemy do zupy. Utarte jarzyny prużymy na tłuszczu, często mieszając, a gdy się zeszklą, dodajemy przyprawę, zalewamy 6 szklankami gorącej wody, łączymy z odsączonym zielonym groszkiem i obranymi ze skórki drobno pokrojonymi pomidorami. Następnie dodajemy sól, pieprz i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane.

  2. Zagęszczamy zupę mąką rozprowadzoną w 4 łyżkach zimnego mleka, a po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 min. by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną i zieleniną. Zupa doskonale smakuje bez dodatków, ale można ją też podawać z kluseczkami z lanego ciasta lub z ziemniakami z wody polanymi tłuszczem ze stopionej słoniny. Ja najbardziej polecam ją ze świeżutkim chlebkiem.........

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń