Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta szybka pożywna zupka:)
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 800
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3090
Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 800
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 3090
Składniki
Marchew, seler i korzeń pietruszki ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami, dokładnie opłukany por kroimy w cienki krążki. Jeżeli seler i pietruszkę mamy z nacią, wybieramy młode listki i dodajemy do zupy. Utarte jarzyny prużymy na tłuszczu, często mieszając, a gdy się zeszklą, dodajemy przyprawę, zalewamy 6 szklankami gorącej wody, łączymy z odsączonym zielonym groszkiem i obranymi ze skórki drobno pokrojonymi pomidorami. Następnie dodajemy sól, pieprz i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Zagęszczamy zupę mąką rozprowadzoną w 4 łyżkach zimnego mleka, a po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 min. by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną i zieleniną. Zupa doskonale smakuje bez dodatków, ale można ją też podawać z kluseczkami z lanego ciasta lub z ziemniakami z wody polanymi tłuszczem ze stopionej słoniny. Ja najbardziej polecam ją ze świeżutkim chlebkiem.........