Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosta szybka pożywna zupka:)
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 47
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 137
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 95
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 47
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 137
Składniki
Marchew, seler i korzeń pietruszki ucieramy na tarce do jarzyn z dużymi otworami, dokładnie opłukany por kroimy w cienki krążki. Jeżeli seler i pietruszkę mamy z nacią, wybieramy młode listki i dodajemy do zupy. Utarte jarzyny prużymy na tłuszczu, często mieszając, a gdy się zeszklą, dodajemy przyprawę, zalewamy 6 szklankami gorącej wody, łączymy z odsączonym zielonym groszkiem i obranymi ze skórki drobno pokrojonymi pomidorami. Następnie dodajemy sól, pieprz i ziele angielskie i gotujemy na średnim ogniu aż wszystkie składniki będą miękkie, ale nie rozgotowane.
Zagęszczamy zupę mąką rozprowadzoną w 4 łyżkach zimnego mleka, a po zagotowaniu trzymamy na ogniu jeszcze przez 3 min. by mąka straciła smak surowizny. Po zdjęciu z ognia łączymy ze spienioną śmietaną i zieleniną. Zupa doskonale smakuje bez dodatków, ale można ją też podawać z kluseczkami z lanego ciasta lub z ziemniakami z wody polanymi tłuszczem ze stopionej słoniny. Ja najbardziej polecam ją ze świeżutkim chlebkiem.........