Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krem z dyni. Świetny pomysł na jesienną zupę.
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113034
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 408
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 745
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 563
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113034
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 408
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 745
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 563
Składniki
Dynię umyj i pokrój na kawałki wielkości ok 5cm. Następnie odetnij nożem włókna z pestkami i skórkę tuż przy miąższu. Rób to ostrożnie, bo dynia jest bardzo twarda. Tak przygotowane kawałki pokrój w kostkę.
W garnku rozgrzej masło klarowane i wrzuć dynię. Przesmaż ją chwilkę i następnie zalej przygotowanym wcześniej bulionem warzywnym. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj aż kawałki dyni zmiękną. Dodaj warzywa z bulionu i całość zmiksuj blenderem na jednolitą konsystencję. Dodaj przyprawy do smaku.
Zupy krem można podawać na wiele sposobów, my w naszym domu jemy naszą zupę z dyni z odrobiną sera żółtego i prażonymi pestkami dyni. Jak mam pod ręką świeżą natkę, to posypuję nią jeszcze po wierzchu zupę. Świetnie komponuje się smakiem i kolorystyką.