Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna zupa pomidorowa z warzywami i kielbaska.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 954
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2848
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 952
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1703
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14633
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 954
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2848
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 952
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1703
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14633
Składniki
Najpierw szykujemy warzywa.Pietruszke i marchewke trzemy na tarce o grubych oczkach,por kroimy w cienkie plasterki,a zabek czosnku i cebule kroimy w drobna kostke i koperek siekamy drobniutko .Kielbase kroimy w centymetrowe plasterki.
Na patelnie wlewamy olej i podsmarzamy na nim cebulke i czosnek razem z porem.
Nastepnie wlewamy do garnka 2 litry zimnej wody i czekamy,az sie zagrzeje i wtedy wrzucamy do niego dwie kostki rosolowe winiary.
Po zagotowaniu sie bulionu dorzucamy do garnka wczesniej pokrojona kielbase,starta marchewke,pietruszke, i 2 lyzki posiekanego koperku -gotujemy na srednim plomieniu dopuki warzywa stana sie miekkie.
Gdy warzywa sa juz miekkie to wlewamy do sloika pol litrowego 1 i 1/2 szklanki wody i wsypujemy zupe pomidorowa w proszku i dodajemy tam rowniez te dwa sloiczki przecieru pomidorowego i zakrecamy sloik i energicznie nim potrzasamy do jednolitej konsystencji i dodajemy do garnka caly czas mieszajac-(jezeli jest za gesty mozna dodac odrobine bulionu z garnka i jeszcze raz nim potrzasnac).
Na koncu dodajemy wczesniej podsmazona cebulke z porem i czosnkiem i czekamy az zupa sie zagotuje.
Osobno gotujemy makaron nitki.
Polecala bym podawac zupe w ten sposob: na spod miseczki nalozycz dwie lyzki makaronu nitki,zalac go zupa tak aby znajdowalo sie w niej okolo 6 plasterkow kielbasy i warzywa z zupy,calosc posypac odrobina posiekanego koperku i na srodek nalozyc lyzke swojskiej smietany+pyszny swierzy chlebek z makiem.