Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowo-paprykowa

Zupa pomidorowo-paprykowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 48

Dodano:

Odsłon: 1156

Przepyszna, sycaca zupa

Składniki

  • 4 cebule
  • 4 czerwone papryki
  • 4-5 zabkow czosnku
  • 1/2 kg pomidorow
  • 1 lyzka cukru
  • 1 lyzeczka slodkiej papryki w proszku
  • pol lyzeczki suszonego tymianku
  • pol lyzeczki suszonego estragonu
  • sol, pieprz
  • 1 lisc laurowy
  • 1 litr bulionu
  • kremowka do smaku
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie




  1. 1. Do dużego garnka wlej olej i zacznij go podgrzewać na dużym ogniu.

    2. Dodaj do garnka cebule i smaż je do momentu, kiedy będą miękkie i przeźroczyste.

    3. Zmień ogień na średni i przełóż do naczynia papryki. Podsmażaj do miękkości (około 3 minut).

    4. Następnie dodaj czosnek i podsmażaj go przez około minutę - nie pozwól by się przypalił, bo traci wtedy swoje walory smakowe.

    5. Dodaj pomidory, paprykę w proszku, tymianek, estragon, pieprz, odrobinę soli, liść laurowy i bulion.

    6. Doprowadź zupę do wrzenia i od razu zmniejsz ogień na najmniejszy. Przykryj garnek pokrywką i gotuj około 20 minut.

    7. Dopraw zupę cukrem, solą i pieprzem. Wyjmij liść laurowy.

    8. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez bardzo drobne sito.

    9. Dodaj kremówkę.

    10. Podawaj na gorąco.




    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń