Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa serowa w stylu meksykańskim

Zupa serowa w stylu meksykańskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 18

Dodano:

Odsłon: 7443

Pyszna i sycąca zupa serowa. Idealna na jesienny obiad. Palce lizać

Składniki

  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 zielona papryka, bez pestek, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 zielone chili, bez pestek, pokrojne w niedużą kostkę
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki bulionu z kurczaka
  • 350 ml mleka skondensowanego, niesłodzonego
  • 225 g pomarańczowego cheddara lub sera mimolette, startego
  • sól, do smaku
  • 2 średnie pomidory, bez skórki, pokrojone w kostkę
  • kolendra, posiekana, do posypania
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Zupa serowa w stylu meksykańskim

Przygotowanie

  1. Boczek przesmaż na patelni lub w garnku o grubym dnie. Gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dorzuć obie papryki, smaż kilka minut, aż zaczną mięknąć. Oprósz mąką i smaż jeszcze 1-2 minuty, mieszając. Zalej bulionem i mlekiem skondensowanym, wymieszaj i gotuj, na średnim ogniu przez 5 minut. Zestaw z ognia, dodaj ser i mieszaj, aż się rozpuści. Jeśli trzeba, dosól do smaku.

  2. Do miseczek włóż po porcji pomidorów, zalej gorąca zupą serową i posyp kolendrą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Kate85 01 listopada 2017 Fajny przepis :) W notesiku zapamiętany, do zrobienia! Pięknie pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń