Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To szybka, prosta i sycąca zupka :)
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11876
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16155
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5125
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 11876
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16155
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5125
Składniki
Bulion zagotować, najlepiej jeśli byłby to bulion drobiowy, ale jeśli takim nie dysponujemy może być z kostek (byle nie za mocny).
Do bulionu wrzucamy serek topiony i zioła, całość mieszamy trzepaczką, tak aby serek się rozpuścił. Ogień pod garnkiem ma być jak najmniejszy.
Kiedy serek topiony się rozpuści dodajemy czosnek (wielkość ząbka uzależniona jest od tego, jak bardzo lubimy czosnek).
Dodajemy starty na dużych oczkach ser żółty.
zupa powinna mieć konsystencję śmietany, jeśli jest za rzadka można ja zagęścić. Najczęściej dodaję w tym celu okruchy czerstwej angielki lub chleba, który kroję na grzanki.
Można do smaku dodać odrobinę białego wina.
Podawać z grzankami ziołowymi lub czosnkowymi, chlebem, bułką, groszkiem ptysiowym, makaronem.... Jak kto lubi :)