Zupy Przepis na:
3-4 os. | > 60 min | łatwe | tanie |
Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.
Udko i warzywa zalewamy wodą i gotujemy wywar na małym ogniu ok 60 minut.
Kiedy wywar nam się gotuje, kroimy ziemniaki w kostkę i szatkujemy szczaw.
Jeżeli nie mamy świeżego szczawiu możemy dodać słoiczek marynowanego.
Do gotowego wywaru dodajemy ziemniaki i dalej gotujemy ok 15-20 minut (do miękkości ziemniaków).
Po tym czasie dodajemy szczaw i gotujemy kilka minut.
Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotową zupę zaprawiamy zahartowaną* śmietaną i chwilę gotujemy.
*Do szklanki wkładamy śmietanę i dodajemy trochę zupy. Mieszamy. Czynność powtarzamy kilka razy. W ten sposób hartujemy śmietanę, żeby się nie zważyła w zupie ;-)
Na talerz dodajemy pokrojone jajko.
Smacznego :-)
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Maudie 27 czerwca 2018Zgłoś do usunięcia
Fajna,smaczna zupka:)3 Kto głosował? | Odpowiedz