Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowy smak. "Cukinia zawiera mnóstwo witamin (C, A, K i wit. z grupy B) i składników mineralnych (przede wszystkim magnez, potas i żelazo). Ma pozytywny wpływ na układ krążeniowy i pokarmowy, łagodząc objawy nadkwaśności. Zalecana jest dla osób o wrażliwym układzie pokarmowym. Zawarte w cukinii związki zasadowe działają odkwaszająco i wpływają korzystnie na proces trawienia."
Składniki
Cukinie i marchewkę obieramy i myjemy; kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni, aż będą miękkie i "szkliste:( - ja nie używałam żadnego tłuszczu.) Dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. i jeszcze chwile podsmażamy.
Podsmażone warzywa przekładamy do garnka i zalewamy wodą - ale tylko na równo z warzywami. Gotujemy ok. 10 min. Później doprawiamy lubczykiem, solą, pieprzem i wsypujemy kurkumę - dla aromatu i dla koloru :)
Z zupki wyciągamy 2 - 3 łyżki pokrojonych warzyw - posłużą później jako dekoracja - a resztę miksujemy na krem.
Zupe rozlewamy na talerze. Kroimy pierś z kurczaka na mniejsze cząski - można ją troszkę podsmażyć. I wkładamy do zupy. Posypujemy wyciągniętymi wcześniej warzywami.
SMACZNEGO!!!