Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna zupa "Jydz kalarepa, bydziesz mocny jak rzepa"
Szybka i łatwa potrawka z kurczaka którą przygotujesz w krótkim czasie to świ...
Odsłon: 1489
Błyskawiczna sałatka z trzech składników idealna dla niespodziewanych gości l...
Odsłon: 949
Sos ten ugotowałam z pysznych, dojrzałych, słodkich pomidorów malinowych. Uży...
Odsłon: 740
Miałem dziś piękny sen , śnił mi się mój anioł z którym spacerowałem ulicami...
Odsłon: 80
Szybka i łatwa potrawka z kurczaka którą przygotujesz w krótkim czasie to świ...
Odsłon: 1489
Błyskawiczna sałatka z trzech składników idealna dla niespodziewanych gości l...
Odsłon: 949
Sos ten ugotowałam z pysznych, dojrzałych, słodkich pomidorów malinowych. Uży...
Odsłon: 740
Miałem dziś piękny sen , śnił mi się mój anioł z którym spacerowałem ulicami...
Odsłon: 80
Składniki
Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Liście pozbawiamy środkowych, grubych nerwów i szatkujemy jak kapustę. Ziemniaki obieramy i kroimy w identyczną kostkę jak kalarepkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dusimy na nim kalarepkę z liśćmi, dodajemy mąkę i śmietanę. Odstawiamy z ognia i po przełożeniu do garnka zalewamy 2 l zimnej wody jednocześnie roztrzepując całość trzepaczką tak aby nie pozostawić grudek. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy doprawiając solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Gdy warzywa staną się miękkie dodajemy posiekany koperek część zostawiając do posypania gotowej "oberiby" na talerzu. UWAGI - można nie dodawać mąki i śmietany lub dodać jedno z nich.