Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
pyszna zupa "Jydz kalarepa, bydziesz mocny jak rzepa"
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 980
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Lekki i bardzo smaczny torcik z owocami i bitą śmietaną, szybki i prosty do p...
Odsłon: 980
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 265
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 202
Składniki
Kalarepki obieramy i kroimy w kostkę. Liście pozbawiamy środkowych, grubych nerwów i szatkujemy jak kapustę. Ziemniaki obieramy i kroimy w identyczną kostkę jak kalarepkę. Masło rozpuszczamy na patelni, dusimy na nim kalarepkę z liśćmi, dodajemy mąkę i śmietanę. Odstawiamy z ognia i po przełożeniu do garnka zalewamy 2 l zimnej wody jednocześnie roztrzepując całość trzepaczką tak aby nie pozostawić grudek. Wstawiamy na średni ogień i gotujemy doprawiając solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Gdy warzywa staną się miękkie dodajemy posiekany koperek część zostawiając do posypania gotowej "oberiby" na talerzu. UWAGI - można nie dodawać mąki i śmietany lub dodać jedno z nich.