Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nawet malutki plasterek tego deseru zaspokoi apetyt każdego miłośnika czekolady. Mus z mlecznej i ciemnej czekolady otacza warstwa biszkoptowego ciasta, a wszystko to oblane jest gęstą czekoladową polewą.
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1308
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1299
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 235
Pulpety w sosie chrzanowo -koperkowym to pomysł na szybki obiad. Możemy je p...
Odsłon: 1308
Przepyszny chleb z dodatkiem malasy trzcinowej. Dzięki niej chleb jest lekko...
Odsłon: 44
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1299
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 235
Składniki
Przygotować biszkopt: rozgrzać piekarnik do temperatury 200oC. Wyłożyć dwie płytkie prostokątne (25x30 cm) formy do biszkoptów papierem do pieczenia.4 jajka i 4 łyżki cukru ubijać mikserem przez 5-7 minut,przesiać 4 łyżki mąki i kakao i ostrożnie wymieszać do masy jajecznej. Przerwać mieszanie, gdy tylko masa będzie jednolita. Wlać do form i piec na środkowej półce w piekarniku przez 5-6 minut, aż ciasto stanie się sprężyste i zacznie się kurczyć. Przewrócić na druciany ruszt. Drugi ruszt położyć na wierzchu i ponownie przewrócić: usunąć pierwszy ruszt i pozostawić ciasto by ostygło. Usunąć papier. Przyciąć biszkopt i wyłożyć nim formę do pasztetów o wymiarach 19 x 9 x 7 cm, o pojemności 1,75 l. Prostokąt ciasta o wymiarach 19 x 9 cm zachować na wierzch. Przygotować mus z mlecznej czekolady, ubić 300ml śmietany, tak by „ciągnęła się” za trzepaczką. Włożyć 1,5 tabliczki czekolady mlecznej do miseczki. Napełnić rondelek do połowy wodą i zagotować. Zdjąć z ognia i postawić na nim miskę z czekoladą, tak by nie dotykała wody. Zdjąć miskę z rondelka. W rondelku na małym ogniu rozpuścić w 45 ml wody z 2 łyżkami cukru, zagotować. W miseczce zacząć ubijać 2 żółtka, zalać nadal wrzącym syropem i ubijać je, aż mieszanina będzie gęsta i ostygnie. Dodać czekoladę i szybko zamieszać (nie wolno mieszać za długo). Dodać bitą śmietanę, po czym plastykową łopatką lub metalową łyżką zmieszać ją z czekoladową masą. Przygotować mus z ciemnej czekolady: postępować wg wskazówek podanych w musie z mlecznej czekolady, ale zamiast mlecznej czekolady użyć ciemnej. Wlać mus z mlecznej czekolady do formy, wygładzić łyżeczką, następnie wlać mus z ciemnej czekolady. Przykryć zachowanym biszkoptowym prostokątem i chłodzić 1 godzinę w zamrażalniku lub 2 godziny w lodówce. Przygotować polewę: rozgrzać mleko prawie do wrzenia. Wlać do czekolady i dobrze wymieszać. W 75 ml wody rozpuścić 2 łyżki cukru i doprowadzić do wrzenia. Wlać do czekolady. Wyjąć deser z lodówki i, przewracając formę, wyłożyć go na druciany ruszt. Podstawić pod ruszt półmisek i oblać deser polewą. Następnie przełożyć go na czysty półmisek; podawać w temperaturze pokojowej.